Iran planerar flera stora järnvägssatsningar

Irans regering planerar att bygga flera stora järnvägsförbindelser de kommande åren, uppger Ahmed Sadek, Irans biträdande minister för vägar och stadsutveckling.

Bland dem märks järnvägar mellan Teheran - Hamadan, Merage - Urmie och Gorgan - Ince-Barun, banor som kommer att förbinda de största städerna med varandra.

Sadek tillade att ett av de mest prioriterade målen för Irans regering de närmaste åren är att bygga järnvägsförbindelser med Irans grannländer, däribland Afghanistan, olika centralasiatiska länder, liksom Iran och Syrien.

Den totala kostnaden för projektet förväntas uppgå till 500 miljoner amerikanska dollar. Bara bygget av en järnväg mellan Gorgan – Ince/Barun, som kommer att förbinda Iran med Turkmenistan och Kazakstan kommer att uppgå till 106 miljoner dollar

 Sadek tillade också att en av de viktigaste målen för den iranska regeringen under de närmaste åren är att upprätta järnvägsförbindelse i Iran med grannländerna, däribland, Centralasien stater, liksom Irak och Syrien. Den planeras att kunna tas i drift inom de närmaste fyra månaderna.