PKP köpte sex rangeringstraktorer av modell Crab1500E

Locotraktor Crab 1500E drar ett tåg i Slovakien. Foto: Zephir

Polska järnvägsoperatören PKP Intercity köpte sex så kallade locotraktors av modell Crab 1500E i slutet av 2018.

Fordonen som kostade 2,7 miljoner zloty (drygt 632 000 euro) kommer att förnya polska transportörens rangeringsverksamhet. Alla locotraktorerna levererades av polska företaget Wichary Technologies, en officiell återförsäljare av italienska företaget Zephir.

Järnvägsfordonen används av PKP Intercity´s järnvägsdepåer i Gdynia, Kraków och Przemyśl.

Järnvägsoperatören betraktar locotraktorerna som en idealisk lösning för slutna hallar på grund av traktorernas kompakta dimensioner (2180x1830x1550 millimeter) och deras tekniska specifikationer.

Den installerade elektriska enheten minskar utsläppen komplett och ger en låg ljudnivå, rapporterade PKP Intercity.

Upphandlingen samfinansieras med hjälp av EU-medel och ingår i PKP:s strategi att modernisera företagets rullande materiel.

Det italienska företaget Zephir är specialiserat på tillverkning av hanteringslösningar för järnvägen.

Crabs produktsortiment innehåller de mest kompakta locotraktorerna i form av två modeller. Järnvägsvagnarna Crab 1500E har en maximal släpkapacitet på 300 ton vilket gör det möjligt att dra ett lokomotiv kopplat till en passagerarvagn med en hastighet av 5 kilometer per timme.

Den andra modellen är Crab 1800E-fordonet med en dragkapacitet på 360 ton. Förutom Crab-serien producerar Zephir andra typ av locotraktorer. De är ännu mer kraftfulla men har också större dimensioner. Således kan ett lok av typ 13.90 E dra rullande materiel med en vikt upp till 2600 ton.