Öresundstågresor dyrare efter svagare krona

Johan Nilsson / TT: Öresundsbiljetterna hos Skånetrafiken blir dyrare från och med söndag på grund av en svag svensk krona och anpassning till danska DSB:s priser. Arkivbild.

Pendlarnas periodkort blir nästan tio procent dyrare och kommer att kosta 2 195 kronor per 30-dagarsperiod – och priset för enkelbiljetter höjs nästan lika mycket. Öresundstaxan som följs av Skånetrafiken och danska DSB innebär att biljettpriset ska anpassas från danska kronor till svenska kronor, som i nuläget när den svenska kronan blivit svagare gentemot den danska.

"Eftersom den svenska kronan är svag betalar vi mer för trafiken än våra danska kollegor. I dagsläget är det billigare för en dansk att köpa en svensk biljett vilket gör att vi måste ersätta DSB med mellanskillnaden", skriver Skånetrafiken på sin sajt.

Med de nya priserna kompenserar Skånetrafiken också för att DSB höjt priset med ungefär två procent.

Prishöjningen ifrågasätts av tågresenärer på Facebook och även Malmös kommunstyrelseordförande reagerar, rapporterar Sydsvenskan med hänvisning till några inlägg.

"Resorna över sundet borde göras billigare, inte dyrare. En integrerad arbetsmarknadsregion kräver både smidiga och billiga resor. Verkligen ett tråkigt besked för Öresundspendlarna", skriver kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) på Facebook.