Underjordisk järnvägsstation får LED-tunnelbelysning

Foto: DEFA Lighting

Station Triangeln är en underjordisk järnvägsstation i centrala Malmö där 40 000 resenärer passerar varje dag. Förbättringsarbetet av belysningen på stationen startade redan för ett år sedan genom att ljussätta den karaktäristiska glaskupolen vid entrén för att på så sätt få bättre ljus vid biljettautomaterna. Samtidigt installerades specialtillverkade baldakinramper för att belysa den 250 meter långa perrongen samt kundanpassade armaturer för montage i rökgaskanalerna, detta för att lysa upp tunnelväggarna vid perrongerna.

Resultatet är en halvering av det befintliga effektuttaget, en betydande förbättring av ljuskvalitén samt minskat behov av underhåll. En väl genomförd förändring som dessutom skapar goda förutsättningar för videoövervakning och förebyggande åtgärder mot olika typer av skadegörelse.

– Malmö Stad ville skapa en trygg och trafiksäker miljö samt få en energieffektiv belysning med så få negativa miljöavtryck som möjligt. Självklart ville vi också ha en anläggning med låga underhållskostnader, berättar Nicklas Nilsson sektionschef på MalmöStad.

Tunnelbelysning är både tekniskt avancerat och komplext och DEFA har med sin långa erfarenhet av tunnelprojekt i Norge det som krävs för hela processen, från projektering till slutbesiktning.

– Vi har levererat en kundanpassad lösning med rätt balans mellan säkerhet och ekonomi. Belysningen är försedd med en trestegsstyrning så att vid eventuell incident går belysningen omedelbart upp till 100 procent från 25, 50 eller 75 procent av full effekt som är vid normaldrift. En av vinsterna med styrning att armaturens livslängd förlängs avsevärt, säger Peter Bengtsson, Försäljningschef på DEFA Lighting i Sverige.