Leman Express öppnar ny fransk-schweizisk järnvägslinje

Leman Express förväntas transportera 50 000 passagerare per dag i de drygt fyrtio tågen som krävs för att betjäna hela Geneve-expressen. Tågen ska trafikera var 10: e minut mellan Annemasse och Geneve och ett tåg var 30: e minut till Evian och La Roche-sur-Foron i rusningstid, och ett tåg per timme till Saint Gervais och Annecy. Leman Express kommer därmed att främja rörlighet i hjärtat av Större Genève och norra franska provinsen Haute-Savoie. Foto: Mies kommun

Leman Express kommer att öppna en spårbunden passagerarlinje från Genève till franska St-Gervais-les-Bains utan att de resande behöver byta tåg. Linjen förväntas vara startklar senast i december 2019.

Den nya linjen ingår i en större fransk-schweizisk plan som kommer att ansluta 45 stationer i båda länderna på 230 kilometer järnväg, som därmed blir det största gränsöverskridande regionala järnvägsnätet i Europa.

Drygt 40 nya tåg kommer att cirkulera på den nya CEVA-linjen (Cornavin-Eaux-Vives-Annemasse), som förbinder Coppet, Evian-Les Bains, Annecy, St-Gervais och Annemasse. St Gervais- trafiken är planerad att börja från den 15 december 2019. Därifrån kan passagerarna ta Mont Blanc Express-tåget rakt till Chamonix.