Järnvägsförbindelse planeras mellan Berlin och St. Petersburg

Berlin Hauptbahnhof, tyska huvudstadens centralstation, eventuellt slutstation i framtiden för tåg från St. Petersburg. Foto: Creative common, kredit: ralfskysegel

Ryssland och Tyskland har kommit överens om att öppna en järnvägsförbindelse mellan den tyska huvudstaden Berlin och Sankt Petersburg.

Enligt det statliga ryska järnvägsbolaget befinner sig projektet fortfarande på planeringsstadium, så det är fortfarande oklart när linjen kommer att öppnas.

Diskussioner om upprättandet av en direkt järnvägsförbindelse mellan den tyska huvudstaden och Sankt Petersburg, som ofta kallas Rysslands norra huvudstad, har pågått länge.

Nyheten som publicerades för första gången i ryska medier har bekräftats av Tysklands Ministerium för transport och digital infrastruktur.

Järnvägsförbindelsen upprättas från Tyskland till staden Kaliningrad i den ryska enklaven vid Östersjön och sedan vidare till St. Petersburg, så som det tyska ministeriet bekräftade nyligen till ryska tv-sändaren RT.

Det finns för närvarande ingen direkt spårbunden länk mellan Sankt Petersburg och Berlin. Passagerare måste byta tåg i Moskva och resa omkring 32 timmar.

Det är också svårt att ta sig från Berlin till enklaven Kaliningrad med tåg eftersom resenärerna måste byta tåg två gånger. Den nya vägen kommer därför att förkorta resan mellan Sankt Petersburg och Kaliningrad med nästan hälften.

De ryska järnvägarna bekräftade också planerna för den nya linjen, enligt dagstidningen Izvestija. Den planerade sträckan förväntas bidra till betydande tillväxt av rysk-tysk turism.

För närvarande undersöker parterna projektets tekniska förutsättningar. Till exempel kan vissa stationer på vägen ta emot tåg med 50 vagnar, andra kan det inte. Parterna anser att det är för tidigt att fastlägga ens approximativa tidsramar för starten.