Stormen Knud stänger Viskadalsbanan

Foto: Skistar

Höststormen Knud väntas nå västkusten på fredag kväll och SMHI har utfärdat en klass 2-varning. På grund av utfärdad klass 2 varning på västkusten har Hallandstrafiken fattat beslut om att stänga av Viskadalsbanan för tågtrafik. Det här gäller från och med 21/9 klockan 16 till 22/9 preliminärt klockan 14. Redan nu är det uppmätt kuling i vindbyarna längs med kusten. Vid 15-tiden idag passerar ett lågtryck över Halland och då väntas kuling i vindbyarna även inåt landet, runt 20 meter per sekund. Framåt kvällen, runt 19-tiden väntas stormbyar, runt 25 m/s, främst längst med kusten.

– Vi råder alla som ska resa med oss mellan fredag och lördag eftermiddag att kolla störningsinformationen på hallandstrafiken.se, i mobilappen eller på vår Facebooksida. Där uppdaterar vi löpande hur vädret påverkar tåg- och busstrafiken. För den som ska ut och resa under stormperioden är rådet att vara ute i extra god tid, säger Yasmine Möllerström Henstam, kommunikationschef på Hallandstrafiken.

Avsyning av banan sker så fort vädret tillåter för att trafiken ska komma igång igen. Trafikverket inväntar bekräftelse angående ersättningstrafik. 

Viskadalsbanan har med dagens mått mätt mycket låg banstandard. Den består helt och hållet av skarvspår på träsliprar på antingen grusballast eller makadam. Hastigheterna är därför relativt låga. Då banans framtid under de senaste decennierna har varit mycket osäker, har banans underhåll varit minimalt.