Trainhack - tåg anpassat för dataprogrammering på räls

Foto: Luleå tekniska universitet

Luleå tekniska universitet har presenterat sin internationellt uppmärksammade forskning inom järnvägsunderhåll för de 48 systemutvecklare som anlände till Luleå med Trainhack - ett tåg med internetuppkoppling som anpassats för dataprogrammering på räls. De genomför en 2000 km lång tågresa och utvecklar under tiden appar, IoT-lösningar och webbtjänster för kollektivtrafiken.

Under ett föredrag i Vetenskapen hus i Luleå presenterade Phillip Tretten, drift och underhållsteknik / eMaintenance Lab, Peter Söderholm, Trafikverket / ePilot och Jesper Westerberg, eMaintenance365, pågående projekt och framtidsplaner.

– Det märktes att det var en kunnig och intresserad publik idag. Jag tror att de fann våra projekt med LKAB och Boliden spännande, säger Phillip Tretten, forskare inom järnvägsunderhåll vid Luleå tekniska universitet.

Vid en publikfråga efterlystes en öppen problembank där Trafikverket kunde publicera vad man behöver hjälp med samt öppna datakällor de som vill skapa en lösning.

– Tekniken är inte problemet för oss, det är alla komplicerade avtal och juridiken som är problematisk. Men annars är tanken god, svarade Peter Söderholm.

Arrangörer och sponsorer för Trainhack är SJ AB, Blå Tåget, eTRAVELi, Oxyfi, Trafiklab, Railit, Västtrafik, Microsoft, Icomera, Sandelin Webbyrå, Linkon, Taxi Stockholm, m.nu, eMaintenance365, Luleå tekniska universitet och 46elks.