Samer protesterar mot Ishavsbanan

Karta: svenska.yle.fi

Samiska aktivister, renskötare, miljövänner och konstnärer protesterar tillsammans med Greenpeace mot den finska regeringens planer att bygga en järnväg från Rovaniemi till Kirkenes i norge. Protesterna har pågått på olika håll i Enare och Utsjoki beräknas fortsätta fram till lördag. Nya protester utlovades i går kväll vid Jäniskoski i Enare. Det rapporterar Huvdstadbladet.

– Vi var över 160 personer som protesterade i Vuotso på onsdagen, berättar den samiska aktivisten Jenni Laiti som är en av frontfigurerna i konstnärsgruppen Suohpanterror för Huvdstadbladet.

Enligt de samiska demonstranterna skulle Greenpeace splittra renarnas betesmarker och försvåra den traditionella samiska renskötseln i området ytterligare. Bakom protesterna står lokala renbeteslag, den samiska ungdomsorganisationen Suoma Sámi Nuorat, Suohpanterror och miljöorganisationen Greenpeace. Demonstrationsplatserna i det samiska hembygdsområdet har valts ut av de lokala samiska samfunden.

– Det gläder mig att samer i alla åldrar och med väldigt olika yrkesbakgrund har mött upp. Tröskeln för att protestera verkar har sänkts, samerna är beredda att kämpa för sina rättigheter mer synligt igen, säger Laiti till tidningen.