Spanska Renfe minskar hettan i tågvagnar

Enligt tågoperatören Renfe minskar skivor av vinyl som appliceras på den yttre ytan av fönstren den inre temperaturen i vagnar med upp till 30 procent. Foto: Renfe

Nu när den hetaste perioden av året närmar sig i Spanien, prövar spanska tågoperatören Renfes dotterbolag Cercanías Madrid ett projekt som går ut på att använd vinyl, som appliceras på tågfönstrets yttre sida, för att minska den inre temperaturen på rullande materiel med upp till 30 procent.

Renfe testar "solkontrollen" på 446-EMU-tåg av klass 66 som trafikerar på linjen Móstoles El Soto-Fuenlabrada/Humanes (C5 Line).

Med temperaturer på sommaren överstigande 35 grader Celsius förväntas vinylskivorna göra resan bekvämare för passagerare och minska belastningen på tågens VVS-system, vilket i sin tur minskar energiförbrukningen.

Vinylen har redan installerats på 15 tåg. Installationen på de återstående 51 tågsätt genomförs vid Renfes verkstäder i Humances i andra veckan i juli.

Skivorna monteras på utsidan av fönsterglaset, vilket minskar värmeintensiteten i vagnen, och företaget Cercanías Madrid säger att ju högre utetemperaturen är desto större blir minskningen av den inre temperaturen. Det rapporteras också att vinyl kan fånga upp till 60 procent av solstrålningen och minska mängden av infraröda strålar med 97 procent.

Källa: RENFE