Ukraina kan få Europas första ”Hyperloop”

Foto: Hyperloop TT

Företaget Hyperloop Transportation Technologies - som uppfinnaren Elon Musk inte har någon koppling till trots att det är han som utvecklat det omsusade transportkonceptet – har tecknat kontrakt med Ukrainas infrastrukturminister om att påbörja planeringen av Europas första Hyperloop-system.

Avtalet undertecknades häromdagen i Ukrainas huvudstad Kiev av landets infrastrukturminister Volodymyr Omelyan och amerikanska HTT:s vd Dirk Ahlborn.

Enligt avtalet ska systemet byggas upp i etapper. Ett 10 kilometer långt nätverk ska först byggas för att etablera det nödvändiga juridiska ramverket och för att certifiera konceptet. Planen är att projektet ska finansieras genom offentlig-privat samverkan, men några siffror nämns inte och det är högst oklar hur ett av Europas fattigaste länder ska ha råd att stå för ens en mindre del av notan.

– Vi har satt kurs för att ta Ukrainas infrastruktur in i det 21: a århundradet. Hyperloop är en nyckelkomponent till våra mål att skapa en smart och hållbar transportinfrastruktur, saUkrainas Volodymyr Omelyan i samband med undertecknandet av kontraktet.