Spanskt företag ska bygga Lunds spårvagnar

Spårvagnarna i Lund ska levereras av spanska CAF. Här en modell som förväntas bli den som sätts i trafik i Lund med viss reservation angående den slutliga designen.. Bild: CAF/ Skånetrafiken AB

Den svenska regionala operatören Skånetrafiken har tilldelat spanska CAF ett kontrakt för att leverera sju LRV- fordon till Lunds nya spårvägslinje och använda rullande materialet under 10 år med möjlighet till att beställa ytterligare fordon.

Beslutet togs av den regionala kollektivtrafiknämndens presidium, efter att regionstyrelsen först godkänt pengarna som krävs: 297 miljoner kronor. I regionstyrelsen sa de rödgröna partierna ja och alliansen nej, medan SD lade ner sina röster.

Det spanska företaget Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, kommer att leverera ett antal Urbos av LRV-design, och var och en av dessa 32 meter långa fordon kommer att ha fem sektioner.

Byggandet av 5.5 kilometer lång spårvagnslinje med nio hållplatser beslutades i mars 2017 efter att Lunds kommun hade underteckenat ett avtal med Skanska för byggandet av linjen.

CAF som vann upphandlingen har tidigare bland annat levererat vagnarna till Tvärbanan i Stockholm. Lundaspårvagnen kommer dock att vara av annan modell, enligt Håkan Henmyr, projektchef för spårvägen hos Skånetrafiken.

Dubbelspårslinjen kommer att ansluta Lund Centralstation med Science Village.Testkörningar är planerade med start i mars 2020 och med trafikstart sommaren 2020.

Källa: IRJ