Interrail för 15000 unga EU-medborgare

De 15000 platserna är preliminärt fördelade mellan medlemsländerna enligt folkmängd För Sveriges del betyder det 293 platser: Creative Common: kredit: Fabrizio Zarulli

Tågresor till unga för miljoner ingår i EU-kommissionens förslag till ny långtidsbudget. Från början kallades det för "gratis interrail" för alla 18-åringar i EU, när tanken väcktes i EU-parlamentet häromåret.

När kostnaden för det gick upp för beslutsfattarna skars det dock friskt i projektet – som nu ändå landat i en satsning för 12 miljoner euro, skriver Vasabladet.Framöver hoppas kommissionen kunna lägga miljardbelopp på ungdomarnas resor.

Denna sommar ska pengarna räcka till minst 15000 unga EU-medborgare. Beroende på vad som sedan blir över ges en andra chans till ytterligare resenärer i höst.

För att delta i Discover EU, som projektet döpts till, ska hugade resenärer i juni anmäla sig via EU-kommissionens ungdomsportal, där en särskild sida sätts upp inom några veckor. Alla EU-medborgare födda mellan den 2 juli 1999 och den 1 juli 2000 är välkomna, enligt Vasabladet.

De intresserade ska svara på några frågor och ange när de är villiga att åka och vart. Max fyra EU-länder får besökas i minst en och max 30 dagar. Resorna ska sedan ske mellan den 9 juli och slutet av september.

Men det gäller att ha tur. De 15000 platserna är preliminärt fördelade mellan medlemsländerna enligt folkmängd (För Sveriges del betyder det 293 platser).

Om ett land inte fyller sin kvot kommer den dock att flyttas över till andra, meddelas på en pressbriefing i Bryssel om projektet.

Kommissionen fixar sedan biljetterna för de utvalda – i första hand med tåg, även om buss, färja och flyg också kan bli aktuellt. Mat och logi, försäkringar och reselitteratur får dock 18-åringarna själva – eller deras föräldrar – stå för.

Om systemet blir en framgång hoppas EU-kommissionen på mycket mer framöver. I det förslag till långtidsbudget som presenterades i onsdags avsätts mer än sju miljarder svenska kronor för att stödja interrail-resande bland EU:s unga mellan 2021 och 2028.

Frågan är bara om tågåkarsatsningen överlever de nedskärningar i budgeten som flera medlemsländer – däribland Sverige – redan krävt inför de förhandlingar som nu inleds.

Källa: Vasabladet/TT