Nya vd:ar utsedda för MTR Pendeltågen och MTR Tunnelbanan

Foto: Johan Hellström/MTR Express

Henrik Dahlin har utsetts till vd för MTR Pendeltågen och Johan Oscarsson till vd för MTR Tunnelbanan. De kommer närmast från andra ledande positioner inom MTR Nordic Group. Det meddelar MTR-koncernen i ett pressutskick.

Henrik Dahlin lämnar rollen som vd för MTR Tunnelbanan som han haft sedan juni 2016. Dessförinnan var han stationsdirektör inom samma bolag. Han började på MTR 2013 och har under dessa fem år varit med och lett verksamheten till dagens rekordresultat med bland annat en punktlighet och kundnöjdhet på historiskt höga nivåer.

– Jag har varit med på tunnelbanans starka kvalitetsresa de senaste fem åren. Det är ett sant lagarbete som involverar alla medarbetare vilket krävs för att få till en verksamhet i världsklass. Jag ser fram emot att öka takten i samma långsiktiga arbete tillsammans med alla kollegor i Pendeltågen, säger Henrik Dahlin vd för MTR Pendeltågen.

Johan Oscarsson kom till MTR 2014 och är idag vd för tunnelbanans underhållsverksamhet inom MTR Tech (tidigare TBT). Han har lett arbetet med att modernisera fordonsunderhållet som lett till en dramatisk minskning av antal stoppande fel och en hög och stabil tillgång på tunnelbanetåg till trafiken. Under Johans tid har MTR Tech också utvecklat verksamheten med nya affärer såsom upprustningen av tunnelbanemodellen C20.

– Som vd för MTR Tech har jag som fordonschef inom MTR Tunnelbanan varit med i Tunnelbanans ledningsgrupp. Givetvis finns det flera delar att sätta sig in i, men jag känner redan verksamheten och många av medarbetarna mycket väl. Jag är övertygad om att vi gemensamt kommer att fortsätta vår starka utveckling, säger Johan Oscarsson vd för MTR Tunnelbanan.

MTR Nordic Group är inne i ett expansivt skede där bland annat anbud har lagts i Norge för den första upphandlingen av regiontrafik. Även Finland och Danmark genomför nu avreglering av sina tågmarknader vilket är intressant i nästa skede.

– Det är ett bevis på MTR:s styrka att vi kan göra rekryteringar till båda dessa positioner inom bolaget. Det ger långsiktighet och stabilitet till verksamheterna och en god grund för att fortsätta vår starka utveckling i takt med att vi växer, kommenterar Håkan Nilsson, tf vd MTR Nordic.

Erika Enestad, idag CFO och vice vd träder in som tf vd för MTR Tech.