Planerna på italienskt höghastighetsgodståg presenterades

Renato Mazzoncini, VD för statliga tågoperatören FS Italia, talar i samband med presentationen av Mercitalias planer på nya höghastighetsgodståget Mercitalia Fast. Foto: FS Italia

Italienska statens bolag för spårbundna godstransporter Mercitalia presenterade nyligen planerna på start av höghastighetstjänster med godståg i ett försök att förvärva en del av marknaden för högkvalitativa tidskänsliga varor.

Tjänsten, med beteckningen, Mercitalia Fast, kommer att inledas i oktober med ett modifierat ETR 500 höghastighetståg som förbinder Caserta Marcianise och Bolognas insjöterminaler. Resan kommer att ta 3 timmar och 20 minuter med en genomsnittlig hastighet på 180 km/h.

Tåget, som kommer att förses med 12 vagnar, kommer att omformas så att det kan transportera rullcontainrar av storlek 70x80x180, vilket enligt Mercitalia kommer motsvara fraktvolymen i två fullastade Boeing 747 fraktflygplan.

På längre sikt planerar Mercitalia en utvidgning av Mercitalia Fast-tjänster till terminaler i andra städer inom det italienska höghastighetsnätet, inklusive Torino, Novara, Milano, Brescia, Verona, Padua, Rom och Bari.

Källa: IRJ