”HG hade alltid det gemensamma bästa för ögonen”

 HG Wessberg, Foto: Sandra Adams

Under påskhelgen meddelades att tjänstemannen, politikern och förhandlingsmannen HG Wessberg, efter en tids sjukdom, avlidit. ”Han var väldigt bred i sitt kunnande. Sedan var han otroligt vänfast. Han var lojal och byggde upp långvariga kontakter med människor och var väldigt omtyckt, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, till tidningen Expressen.

Wessberg har innehaft en rad tunga poster inom såväl politiken som inom den högre statsförvaltningen. Under statsminister Fredrik Reinfeldt hade Wessberg rollen som statssekreterare och tidigare har han haft poster såsom generaldirektör för Bolagsverket, vice vd i Svenskt Näringsliv, vd i Industriförbundet, ordförande för Stockholmsmoderaterna samt informationsdirektör i Försvarsstaben.

Wessberg hade nyligen avslutat sitt uppdrag som regeringens förhandlingsperson i Sverigeförhandlingen som bland annat behandlade frågan om en svensk höghastighetsjärnväg kopplat till ett nationellt program för bostadsbyggande.

Stockholms finanslandstingsråd, Irene Svenonius, kommenterar HG Wessbergs bortgång.
- En ytterst kompetent person med stor kapacitet och stark drivkraft har lämnat oss allt för tidigt. Mina tankar går till HG:s familj. Som skicklig tjänsteman och förhandlare har han i sina många olika roller haft avgörande betydelse för både Stockholm och hela landet. Inte minst var hans arbete avgörande för Stockholmsöverenskommelsen och Sverigeförhandlingen, som båda är oerhört viktiga för Stockholmsregionens utveckling, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd. 

- Jag har utifrån olika roller i Stockholms stad, landstinget och Moderaterna haft förmånen att möta HG Wessberg under ett par decennier. Jag kommer att sakna HG:s klokhet, strategiska förmåga och - inte minst - hans ibland drastiska och humoristiska repliker när han bedömde samtiden, avslutar Irene Svenonius (M). 

PJ Anders Linder, chefredaktör för Axess magasin och vd för Axess publishing samt politisk chefredaktör i SvD mellan åren 2004–2013, skriver följande i Svenska Dagbladet:

”HG hade alltid det gemensamma bästa för ögonen och vann också, glädjande nog, respekt i vida kretsar. Hans bortgång är en förfärlig förlust för hans nära och kära, men förlusten är också rikets”

Även infrastrukturminister Tomas Eneroth, (S) uttrycker, via Twitter, sorg över HG Wessberg bortgång:

"Så sorgligt att höra att HG Wessberg avlidit. Han imponerade stort med sitt lugn, sin kraft och förhandlingsförmåga. En klok, respektfull och ansvarstagande politiker - så viktig i en tid som denna". 

HG Wessberg blev 65 år gammal.

Källor: Expressen, SvD, Moderaterna