DB öppnar en koldioxidneutral ICE-depå

En ny CO2-neutral underhållsdepå för DB:s höghastighetståg ICE i Nippes nordväst om Köln. Bild: Deutsche Bahn
Anläggningen är utformad för underhåll och reparation av alla typer av ICE - tåg. Bild: DB

Tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahn (DB) invigde den 23 februari en ny CO2-neutral underhållsdepå för DB:s höghastighetståg ICE i Nippes nordväst om Köln. Anläggningen är Europas största i sitt slag.

Depåns 23 hektar stora område har mer än 20 km spår, två broar och en ny underjordisk tunnel för fotgängare. Anläggningshallen är 100 meter bred och har fyra 410 meter långa underhållspår med åtta lyftkranar och flera takhanteringsplattformar.

På depåns tak kommer en 2100 kvadratmeter stor solcellsanläggning att generera 300 megawattimmar el per år för användning i anläggningen, medan ett 180 kvadratmeter stort solvärmesystem ger upp till 100 kilowatt el för uppvärmning av vatten.

I depåns kontor och utomhusområde används LED-belysning, vilket minskar elförbrukningen med cirka 15 procent och ett geotermiskt kraftverk bidrar till uppvärmning och kylning i huvudbyggnaden, vilket minskar koldioxidutsläppen med cirka 1000 ton per år.

Anläggningen är utformad för underhåll och reparation av alla typer av ICE - tåg, inklusive de nya ICE 4-tågen, som nu sätts in i trafik.

Källa: Deutsche Bahn