Byggstart för Angered Resecentrum

Bild: Wingårdhs Arkitekter.

Byggnationen av Västtrafiks nya resecentrum i Angered drar nu igång. I januari 2019 ska ett modernt resecentrum och en knutpunkt för kollektivtrafiken i de nordöstra delarna av Göteborg stå klart. 

Angered Centrum är med sina tre spårvagnslinjer och ett tiotal busslinjer ett viktigt nav i kollektivtrafiken. Varje år görs ungefär 10 miljoner resor till eller från hållplatsen. Här bygger Västtrafik ett nytt resecentrum. 

Förarbetet är igång sedan en tid tillbaka. Det har slagits upp bodar och marken har förberetts. Nu drar själva byggnationen igång.

—Angered Resecentrum kommer att bli en modern, trygg och bekväm mötesplats för våra resenärer i kollektivtrafiken. Det blir en stor förbättring jämfört med hur det är idag, säger Stefan Ekman, infrastrukturchef på Västtrafik.

Förutom vänthall och biljettförsäljning kommer resecentrumet även att innehålla Pressbyrån och en Västtrafikbutik där man bland annat kan köpa biljetter och få information om sin resa. Pauslokaler för Västtrafiks förare kommer också att inrymmas i byggnaden.

Angered Resecentrum väntas stå klart i januari 2019. Byggnaden är ritad av Wingårdhs arkitekter. Bygger gör K21 Entreprenad medan konstnären Caroline Bäckman står för den konstnärliga gestaltningen, ett uppdrag som tilldelats av Västra Götalandsregionens konstenhet.

Den totala kostnaden för bygget är ungefär 26 miljoner kronor, varav ungefär hälften utgörs av statlig medfinansiering.