Fyra länder planerar ett alternativ till Sidenvägen

Foto: Kuwaronline/Wikimedia Commons

USA, Indien, Australien och Japan har planer på ett alternativ till den sidenväg, ett nätverk av infrastruktur som Kina håller på att bygga upp mellan Asien och Europa.

De fyra länderna vill skapa ett alternativt infrastrukturnätverk för att begränsa Pekings växande inflytande, rapporterar tidningen Australian Financial Review med hänvisning till en hög amerikansk tjänsteman.

Tjänstemannen, som vill vara anonym, säger att projektet fortfarande befinner sig i sin linda och att det inte lär offentliggöras under Australiens premiärminister Malcolm Turnbulls statsbesök i USA denna vecka. Ämnet kommer dock att vara uppe  för diskussion mellan Turnbull och USA:s president Donald Trump.

Ledarna i de fyra länderna talar om projektet som ”ett alternativ” och inte ett konkurrerande projekt:

– Kina skulle kunna bygga en hamn som inte är ekonomiskt hållbar. VI skulle kunna göra den ekonomiskt hållbar genom en väg- och järnvägsförbindelse, säger källan.

I maj 2017 sa den kinesiska presidenten Xi Jinping att man tänker investera 124 miljarder dollar i infrastrukturprojekt i Asien, Afrika och Europa. Förra månaden föreslog Kina att sidenvägen utvidgas till att omfatta polcirkeln, som genom den globala klimatuppvärmningen kan bli tillgänglig för transportlösningar.
Kinas stora ambitioner har fått USA, Japan, Indien och Australien att starta gruppen Quad, som finns sedan ett tiotal år, för att stärka sitt säkerhetssamarbete och föreslå egna infrastrukturprojekt

Källa: L’Opinion, Reuters, Australian Financial Review