DB investerar 9,3 md euro i järnväg och stationer

Rälsreparation på tyska järnvägen. Foto: Deutsche Bahn

Deutsche Bahn planerar att investera totalt 9,3 miljarder euro i stationer och järnvägssträckor i år. Delvis ska det byggas på 800 platser samtidigt.

Deutsche Bahn har aviserat om en omfattande renovering av sina järnvägssträckor och stationer. Om några dagar kommer det att finnas upp till 800 järnvägsbyggarbetsplatser samtidigt, sade DB:s styrelsemedlem Ronald Pofalla. Detta kommer delvis att leda till förseningar.

Totalt kommer 9,3 miljarder euro att investeras, vilket motsvarar en ökning med 800 miljoner euro jämfört med föregående år. Mycket av pengarna kommer från den federala regeringen.

Bland annat planeras byggandet av 1600 kilometer ny räls och 220 broar och 1700 sträckavsnitt måste också förnyas eller repareras i år. Dessutom planeras byggandet och utbyggnaden av befintliga linjer och modernisering av cirka 700 järnvägsstationer.

Enligt Pofalla borde den stora summan bidra till att förseningarna på grund av byggplatser blir färre än tidigare. Resetiderna förlängs med tio minuter till en halvtimme. De längre körtiderna räknas inte som förseningar, men är redan inbyggda i tidtabellen, rapporterar Süddeutsche Zeitung.

Så att samma väg inte behöver blockeras flera gånger, kombineras byggnadsåtgärderna genom bildandet av "korridorer". Från april till oktober kommer man att bygga och sanera sträckan mellan Köln och Düsseldorfs flygplats, från början av juli till början av augusti längs Hamburg-Hannover-sträckan och från juli till oktober mellan Würzburg och München.

Källa: Deutsche Bahn