Guide: Så fixar du pendlingen

Johan Nilsson/TT: Dags igen? Arkivbild.

Okej – det är inte roligt och allt resande står dig upp i halsen. Men försök att få ut något av pendlingstiden nu när du ändå sitter i sätet.

• Läs! Passa på att ta dig an alla de där klassikerna som du aldrig bemödat dig med att läsa tidigare. Eller frossa i deckare, kärleksromaner eller annat kul. Väljer du att läsa ljudböcker kan du blunda en stund också.

• Koppla av – på riktigt. Passa på att stänga ner alla sociala medier och vägra vara uppkopplad. Njut av att vara onåbar.

• Eller gör tvärtom – ta dig igenom allas statusuppdateringar och kommunicera med vänner, skriv mejl och svara på inbjudningar.

• Uträtta vardagsbestyr och passa på att handla mat till hela veckan. Spara in på tiden du spenderar i butiker – numera går det ju att klicka hem alltifrån mjölk till tomater på nätet.

• Planera semestern. Med kort- och långsiktiga mål blir det gråa vardagspendlandet lite lättare att ta sig igenom. Passa på att planera, läs in dig på resmål och boka en stuga i fjällen eller leta billiga strandhotell när du ändå har tid över.

• Stäng av. Meditera eller försök iallafall isolera dig i tågsätet. Med hjälp av filt, uppblåsbar nackkudde, ögonmask och hörlurar som stänger ute omgivningens surr kan du få en timmes lugn och ro.

• Ät. Det finns studier som visar att pendlare äter mer skräpmat och lagar mindre kvalitetsmat på grund av upplevd tidsbrist. Men om du förbereder en enkel matlåda med lite frukt och grönt och annan mat som går att äta kall så har du faktiskt möjlighet att leva lite nyttigare och dessutom ha tid att njuta av den i lugn och ro.

• Jobba. Inte gratis, naturligtvis. Men kanske finns det arbetsuppgifter som du kan göra på distans – och kanske har du en arbetsgivare som kan tänka sig att gå med på att en del av din pendlingstid faktiskt är arbetstid?

Kort och gott – njut. Eller försök i alla fall. Men glöm inte att tänka lite på dina medresenärer också. Undvik hetsiga telefonsamtal där du avslöjar hela ditt privatliv. respektera tysta avdelningar på tåg – de som valt de platserna har ofta gjort de av en anledning.

Ät gärna – men du kanske kan undvika att ta med dig starkt luktande mat som riskerar att störa omgivningen? Sist men inte minst: Passa på att försöka lära känna dina medresenärer. Det kanske visar sig att dina framtida vänner sitter på samma buss som du varje dag?

Källor: greatist.com och vetenskaphalsa.se