Estland och Ryssland vill höja gränsövergångshastigheten för tåg

Den estniska staden Narvas järnvägsstation vid ryska gränsen. Foto: Wikipedia, A. Fiedler

Estland och Ryssland undertecknade den 18 december ett avtal om samarbete inom transport där de uttryckte en önskan om att förenkla formaliteterna för gränsövergången och öka hastigheten på de passagerartåg som trafikerar mellan Tallinn och Moskva via Sankt Petersburg.

Överenskommelsen tecknades av Ahti Kuningas, biträdande generalsekreterare för Estlands transport- och kommunikationsministerium, och ansvarig för landets transporter och Rysslands vice minister för transport Sergei Aristov, rapporterade Interfax.

- Både Estland och Ryssland har sedan flera år önskat att öka populariteten och konkurrenskraften för tåglinjen Tallinn-St Petersburg-Moskva. Vid det senaste mötet diskuterade vi möjligheten att öka tågets anslutningshastighet på rutten mellan Tallinn och St Petersburg, och vi hoppas kunna uppnå konkreta lösningar i samarbete med båda ländernas järnvägsföretagare och respektive institutioner, sade Kuningas i ett pressmeddelande.

Enligt Interfax övervägs på Tallinn-tåget liknande gränskontroller, som redan används på St. Petersburg-Helsingfors tåg på båda sidor av den finsk-ryska gränsen.

För närvarande lämnar tåget Tallinn klockan 4:05, för att nå St. Petersburg klockan 11:54. och Moskva klockan 21:40. En sträcka på 1022 kilometer.

Enligt Kuningas kom de två länderna också överens om att genomföra en studie som ska klarlägga behovet av att bygga ny gränsöverskridande infrastruktur som förbinder staden Narva vid estnisk – ryska gränsen och Ivangorodregionerna.

Den ryska delegationen besökte också statliga bolaget AS Eesti Raudtee (Estlands järnvägar) och Muuga-hamnen.

Källa: The Baltic Times