MTR Express gör morgonstopp i Alingsås och Skövde

MTR Express- och SJ-tåg sida vid sida på Göteborg Central. Foto: Christer Wiik

Från februari 2018 introducerar MTR Express en morgonavgång med stopp i både Alingsås och Skövde som ankommer till Stockholm 08.48. Därmed bryts SJs monopol på morgonpendlingen till huvudstaden från de två orterna. Det framgår av ett pressmeddelande från MTR Express.

- I våra nära kontakter med näringsliv och kommun i både Alingsås och Skövde har det varit tydligt att avgång med ankomst innan klockan nio i Stockholm är väldigt viktig för pendlarna. Vi är därför väldigt glada att kunna erbjuda denna avgång som gör att resenärer kan sova en halvtimme extra jämfört med SJs avgång och ändå komma fram i god tid innan mötet klockan nio, säger Peder Osterkamp, kommersiell chef på MTR Express.

MTR Express lanserade sin snabbtågstrafik mellan Stockholm och Göteborg i mars 2015. Skövde har funnits med som ett av stoppen sedan trafikstart medan Alingsås börjar trafikeras den 10 december i år.

För morgonpendlarna i Alingsås och Skövde som behöver komma fram till Stockholm innan klockan nio har historiskt det enda alternativet varit ett SJ snabbtåg som avgår 05.25 från Alingsås, 06.16 från Skövde och är framme 08.35 i Stockholm.

Den 5 februari lanserar MTR Express en ny avgång från Göteborg som bara stannar i Alingsås och Skövde på vägen till Stockholm. Tåget kommer att avgå 25 minuter senare än SJs morgontåg, dvs. 05.50 från Alingsås, 06.40 från Skövde och är framme kl. 08.48, i god tid innan resenärernas 9-möten i Stockholm. På grund av banarbeten kommer avgången endast att gå måndagar i februari men från mars kommer den att gå måndag-onsdag varje vecka.

Beskedet möts med glädje i både Alingsås och Skövde.
- Vi vet att en av våra styrkor som attraktiv stad är våra goda pendlingsmöjligheter och här vill vi gärna vara med och slå ett slag för det allra miljövänligaste, det vill säga tåget. Vi är därför väldigt glada att MTR Express har identifierat Alingsås som en viktig knytpunkt för sina resenärer, säger näringslivsstrateg Anna Davidsson på Alingsås Business Center.
- Att vara framme i Stockholm innan klockan nio är jätteviktigt för pendlare i Skövde så vi ser mycket fram emot MTR Express nya morgontåg, säger Erik Hasselström, verksamhetsledare på Näringslivsforum Skövde.

Det första stoppet för MTR Express i Alingsås från Göteborgs central äger rum på morgonen söndagen den 10 december, och i samband med stoppet bjuds alingsåsare och resenärer in till aktiviteter på perrongen. Bland annat spelar tomteorkestern från Musikkåren Kamraterna, Alingsås kaféer bjuder på fika och det blir högtidstal av kommunstyrelsens ordförande Christina Grapenholm och Mats Johannesson, VD på MTR Express. Arrangemanget startar kl. 09.00.