Mercitalia beställer 125 lok och 250 vagnar från Bombardier

Mercitalias Traxx-lok model äldre. Foto: Mercitalia

Mercitalia rapporterade nyligen om en order för "upp till" 125 lokomotiv från Bombardier Transportation.

Italienska järnvägsoperatören meddelade att Bombardier skrev under ett kontrakt på 400 miljoner euro för leverans av 6,4 MW Traxx DC3/MS lokomotiv till Mercitalia Rail och TX Logistik efter ett åtta månader långt anbudsförfarande som hade lockat anbud från "flera stora internationella tillverkare".

Leveranserna förväntas börja under hösten 2018. Enligt Mercitalia kommer loken att bli "de mest tekniskt avancerade bland de som finns på den europeiska marknaden".

Ordern kommer att göra det möjligt för operatören att förnya mer än en tredjedel av sin flotta över tre år och förse sig med rullande materiel med en av de lägsta genomsnittliga åldrarna i Europa. Transportkapaciteten kommer att ökas, och lokens nya regenerativa bromssystem minskar dessutom energiförbrukningen avsevärt.

Mercitalia Logistics VD Marco Gosso sade att ordern utgör "en mycket viktig del" i FS Groups affärsplan för 2017-26, som även innehåller en investering på cirka 1 miljard euro i fraktverksamheten.

- Vårt mål är att använda dessa nya lok och vagnar för att förbättra och utveckla godstrafiken i Italien. Det gäller speciellt längs de transalpina korridorerna och i de viktigaste europeiska länderna, sa Gosso.