Byggaer 107 diesel- och eltåg för West Midlands-banan

Foto: West Midlands

Bombardier och CAF tar kontrakt värt 750 miljoner kronor

Bombardier Trains och Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, CAF, har tagit ett stort kontrakt värt 680 miljoner pund, cirka 750 miljoner kronor, för att bygga 107 diesel- och eltåg till den nya West Midlands-banan. De nya tågen kommer att bestå av 413 vagnar och ge utrymme för ytterligare 85 000 passagerare som reser under rusningstid mellan London och Birmingham.

CAF har valts för att producera 80 dieseltåg som består av 12 tvåvangs och 14 fyrvagnsset för rutter runt Birmingham-området. Bombardier kommer att konstruera 333 tågset för hastigheten 145 kilometer i timmen, 36 trevagnars för tunnelbanedrift i timmen samt 45 femvagnars tågset för längre förortsresor och långdistansresor. Alla tåg kommer att vara utrustade med luftkonditionering och inkluderar gratis wi-fi och in-sitsuttag.

Det nya beståndet förväntas öka antalet tillgängliga vagnar för sträckorna med 25 procent, vilket hjälper till att hantera överbelastningsproblem och förbättra resetiderna. Dominic Booth, vd för Abellio UK, menar att företaget är mycket nöjd med att tilldela kontrakten till Bombardier och CAF.

– Det är bra att så många av dessa tåg kommer att tillverkas i Storbritannien. Som företag är vi engagerade i att arbeta med regeringen för att stärka den brittiska ekonomin och skapa tusentals högkvalitativa jobb under de närmaste åren.