Nu klarar Malmbanan Europas tyngsta tåg

Malmbanans sträckning. Karta: Wikipedia / CIA World of Facts

Efter en två år lång testperiod kan nu tåg med en axellast på 32,5 ton köra den 21 mil långa sträckan Vitåfors-Luleå. Det innebär att varje malmtåg kan lasta cirka 680 ton mer än tidigare per tåg. Det skriver Trafikverket på sin nyhetsportal.

Efter en testperiod med omfattande förstärkningar längs banan klarar nu den 21 mil långa sträckan mellan Vitåfors och Luleå Europas tyngsta tåg, skriver Trafikverket.
Det finns en stor efterfrågan på ökad trafik på Malmbanan. En axellast på 32,5 ton jämfört med tidigare 30 ton innebär cirka tio procents kapacitetsökning. Varje malmtåg kan nu lasta ytterligare 680 ton malm. Axellasten 32,5 ton kommer att införas gradvis och en fortsatt utredning och förstärkning av banan kommer att göras.

Testet har drivits som ett samarbetsprojekt mellan Trafikverket och LKAB. Inför och under testperioden har Trafikverket gjort omfattande kontroller och åtgärder och bland annat förstärkt spår, broar och trummor. Samtidigt har ytterligare ett projekt startats med LKAB och även Bane Nor – Trafikverkets norska motsvarighet – för att utreda möjligheterna till ökad axellast på sträckan Kiruna-Narvik.
Källa: Trafikverket