Frikännande i Bombardiermålet

Marc Femenia/TT: En säljchef vid svenska Bombardier har stått åtalad misstänkt för grovt utbrott. Arkivbild.

Fallet rör en affär med signalsystem till järnvägen i Azerbajdzjan värd 2,7 miljarder kronor, en upphandling som ett konsortium med det svenska företaget vann 2013. Åklagare Thomas Forsberg yrkade på fem års fängelse och utvisning för den 37-årige säljchefen. Enligt åklagaren mutade han en tjänsteman vid järnvägen i Azerbajdzjan som också företrädde en lokal partner, Trans-Signal-Rabita, som ingår i konsortiet.

Olämpliga kontakter

Tingsrätten håller med om "att det förekommit olämpliga kontakter mellan konsortiet och järnvägsmyndigheten. Tingsrättens bedömning är emellertid att åklagarna inte har bevisat att erbjudandet om att det azerbajdzjanska bolaget skulle få delta i upphandlingen i sig har varit klandervärt eller att det funnits förväntningar på att tjänstemannen skulle påverka järnvägsmyndigheten i upphandlingen".

Domen är inte överraskande eftersom tingsrätten nyligen beslutade att 37-åringen skulle släppas.

Fler misstänkta

Åklagaren Thomas Forsberg är lite besviken men noterar att tingsrätten ändå håller med om mycket av det som han har försökt bevisa: att mottagaren jobbar på järnvägsmyndigheten och har haft möjlighet att påverka upphandlingen.

Men de gjort en annan rättslig bedömning, utifrån det får vi ta ställning till hur vi ska gå vidare, säger Forsberg.

Han har inte bestämt om han ska överklaga domen.

En fortsatt brottsutredning pågår samtidigt mot fler av 37-åringens svenska överordnade. En fråga är vad dagens dom kan ha för inverkan på den utredningen och på bedömningen om affären är att betrakta som korrupt i lagens mening. Men den saken ser Forsberg som "sekundär", detta gällde 37-åringens roll.