Södra Frankrike kan få Hyperloop-tåg

Ill: Transpod

Hyperloop ger sig in i matchen att bygga nästa höghastighetstågförbindelse mellan Toulouse med Montpellier i södra Frankrike. Idén har lanserats av en konkurrent till Elon Musks Hyperloop-företag, Hyperloop Transpod. Restiden mellan sydvästra och sydöstra Frankrike skulle bli 20 minuter med tåget som går i 1200 kilometer i timmen, och tåget har även möjlighet att stanna i två mellanliggande städer.

Det kanadensiska bolaget planerar att först bygga en 4 till 10 kilometer lång testbana längs en motorväg i Calgary i Kanada. Tester ska genomföras på banan mellan 2020 och 2022, enligt planen. En förstudie ska påbörjas nästa år. Tidigast 2022 kan tåget gå i kommersiell trafik.

Enligt Hyperloop Transpod har de ett annat förhållningssätt än konkurrenterna (det finns totalt sju företag som utvecklar Hyperloop-konceptet i världen), vilket ger dem konkurrensfördelar.

– Vi bygger och säkerställer finansieringen av våra projekt innan vi startar dem, i stället för att till exempel teckna avtal med staden Toulouse, säger Sébastien Gendron, en av grundarna av Hyperloop Transpod, till sajten La Depeche.