GE startar leveransen av diesellok till indiska järnvägarna

Det första nymålade lokomotivet vid GE:s fabrik i Erie. Foto: GE

Första av de 100 diesellokomotiv, som amerikanska General Electric Transportation bygger för indiska järnvägar, presenterades den 3 augusti. Det första målade lokomotiv rullades ut från fabriken, som ligger i staden Erie vid sjön med samma namn.

Loket av typ Evolution Series ES43ACmi krävde 190 liter färg. Det röda står för energi och det gula representerar välbefinnande.

I november 2015 tecknade GE Transportation och indiska Järnvägsministeriet ett joint venture-avtal om leverans av 700 lok av typ ES43ACmi med dubbla förarkabiner och med prestanda på 4500 hk, försett med indiska järnvägarnas beteckning Klass WDG4G och 300 stycken ES57ACi- lokomotiv på 6 000 hk med enkelkabin.

De första 100 lokomotiven med 1676 mm spårvidd kommer att transporteras från USA komplett eller i sektioner medan den indiska regeringens ”Make in India-program” kräver att resten utrustas huvudsakligen med inhemska komponenter på en fabrik som GE bygger på Marhowra i delstaen Bihar.

- Detta nya ES43ACmi-lokomotiv är idealiskt för modernisering av Indian Railways, säger Yuvbir Singh, vice ordförande för globala lokomotivoperationer vid GE Transportation.

GE kommer att leverera det första lokomotivet från USA om några veckor. Produktionen av ES57ACi-lokomotiverna är planerad att börja senare under hösten 2017.