Brittiska Stagecoach och Virgin samarbetar med franska SNCF

Trots Brexit. Det franska höghastighetsbolaget SNCF börjar samarbeta med brittiska tågoperatörer. Foto: Wikipedia, kredit: SNCF

Stagecoach Group (Stagecoach) och Virgin Group (Virgin) har meddelat att de börjar kooperera med den franska höghastighetsoperatören SNCF längs brittiska West Coast- sträckan.

Stagecoachs andel av denna så kallade ”West Coast Partnership Franchise” omfattar 50 procent, SNCF:s del är 30 procent och resterande 20 procent ägs av Virgin. Sammanslutningen kommer att bära Virgins varumärke i samband med eventuella budgivningsprocesser.

- Därmed skapar vi ett kraftfullt partnerskap i världsklass, ett team som kommer att bestå av Storbritanniens och Europas mest framstående och kompetenta höghastighetsoperatör, sade Martin Griffiths, VD för Stagecoach Group för tidskriften Railwaygazette.

West Coast Partnership-franchisen, som kommer att starta 2019, omfattar nuvarande tågtrafiken längs Storbritanniens West Coast-sträcka. De första åren tar man också hand om driften på High Speed ​​2 -linjen.

- Jag är glad över att SNCF har kommit ombord och att vi kan tillsammans satsa på det som förhoppningsvis resulterar i ett vinnande bud för nästa västkustbanan och för första HS2-franchise, tillade Patrick McCall, vice VD för Virgin Trains.

Virgin, Stagecoach och SNCF har redan samarbetat i samband med den första etappen av West Coast Partnership, ett bud som lämnades nyligen.

- Vi är glada över att kunna informera om nästa steg i vårt engagemang för brittisk järnväg och om kompanjonskapet med våra partner, som har bevisat sin kompetens inom långdistanstrafik och som är högt ansedda inom branschen, kommenterade Guillaume Pepy, ordförande och VD för franska SNCF.

Parterna kommer nu att förbereda sig för anbudsinfordran, som inleds enligt planerna före utgången av 2017.

Franchise är en affärsmodell där ett varumärke, koncept eller produkt kan användas av (distribueras av) en oberoende näringsidkare mot en avgift till varumärkesägaren. Metoden kan användas inom praktiskt taget varje område av näringsliv där försäljning av varor, tjänster eller service finns, uppenbarligen även på järnvägen.