Storstadssatsning signerade av Stockholmskommuner   

Signering av avtalen i Fridhemsplans tunnelbanestation. Foto: Solna stad

Avtalen för finansieringen för utbyggnaden av kollektivtrafik och övriga satsningar i Sverigeförhandlingen är nu klara och nu har de signeras av Sverigeförhandlingen, Stockholms läns landsting, Solna stad Stockholms stad, Huddinge kommun, Vallentuna kommun, Österåker kommun och Täby kommun.

Stockholmssatsningen innebär en tunnelbanestation i Hagalund samt en tunnelbanelinje mellan Älvsjö och Fridhemsplan, utbyggd Spårväg syd, förlängd Roslagsbana till City och över 100 000 bostäder.

För Solnas del betyder avtalen att Stockholms läns landsting bygger en tunnelbanestation vid Hagalund, mellan stationerna Arenastaden och Hagastaden, till en investeringskostnad på 1,2 miljarder kronor. Utöver finansieringen av utbyggnadsplanerna presenteras också de cykelsatsningar som ingår i överenskommelsen.

- Det är fint att staten bidrar med 200 miljoner kronor till Hagalundsstationen. Det är ett givet sätt att dra största möjliga nytta av investeringen i den nya tunnelbanelinjen till Arenastaden, som gjordes inom ramen för Stockholmsöverenskommelsen, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna.
Källa: Solna stad