V vill behålla lokalbanornas konduktörer

Tvärbanan i södra Stockholm. Foto: Christer Wiik

Under trafiknämndens möte i Stockholms läns landsting behandlas frågan om att ersätta Stockholms lokalbanors konduktörer med SL-stolpar.  Vänsterpartiet är emot uppsägningen av konduktörerna och det främst av trygghetsskäl. Tågföraren är som ensam personal i ett utsatt läge om något skulle inträffa. På samma sätt påverkas resenärernas trygghet negativt. Därför vill V att lokalbanorna är fortsatt bemannade, skriver partiet i ett pressmeddelande. 

– Kristoffer Tamsons har själv sagt att tryggheten i kollektivtrafiken förutsätter närvaro av människor. Ändå vill han ta bort konduktörerna. Här har ingen hänsyn tagits till tryggheten för kvinnor, barn och äldre, säger Vänsterpartiets gruppledare i landstinget, Gunilla Roxby Cromvall (V).

Anledningen till att man vill avskaffa konduktörerna är att aktiebolaget Arriva, som sköter kör lokalbanorna, går med förlust, och har enligt vad V erfar ett sparbeting. Därför vill de genom att säga upp konduktörerna spara sammanlagt 100 miljoner kr per år.

Istället för konduktörer ska stolpar, som sköts av SL, visera resenärernas biljetter. Vinstdrivande Arriva sparar pengar på att göra sig av med personal, medan SL, och därmed Stockholms läns landsting, får lägga pengar på inköp och underhåll av stolpar. En usel affär, enligt Vänsterpartiet.

SL-stolparna har flera förtjänster, och konduktörerna hinner inte alltid med att visera alla resenärer. Men lösningen kan inte vara att avskeda alla dessa människor, menar Gunilla Roxby Cromvall.

– Jag tycker det här är ett vedervärdigt sätt att behandla personal. Konduktörerna har ett viktigt trygghets- serviceuppdrag, som inte kan ersättas av stolpar, säger Gunilla Roxby Cromvall.