ÅF blir konsult för Fehmarn Bält-förbindelsen

Bild: Femern A/S

Femern A/S väljer ÅF med underkonsulter som interna rådgivare i det dansk-tyska tunnelprojektet mellan Rödby i Danmark och Puttgarden i Tyskland. Tunneln under Fehmarn Bält kommer att förkorta resan mellan Köpenhamn och Hamburg med 16 mil.  Det framgår av ett pressutskick från ÅF.

Ett brett internationellt rådgivningsteam bestående av ÅF i Danmark, Norge och Sverige, Atkins Danmark samt den tyska rådgivningsfirman Obermeyer Planen + Beraten GmbH ska under de kommande åren fungera som rådgivare åt Femern A/S.

Rådgivningsteamet kommer att bistå Femern A/S tekniska avdelning som arbetar med projektering, etablering och markarbeten för tunneln. Förbindelsen kommer att bli en 1,8 mil lång sänktunnel mellan Rödby i Danmark och Puttgarden i Tyskland. Tunneln kommer att förkorta resan från Köpenhamn till Hamburg med 16 mil.  

- Vi är mycket stolta över att vara med och skapa historia när Skandinavien på ett nytt sätt länkas samman med den europeiska kontinenten. Tunneln kommer att skapa stora möjligheter, inte minst vad gäller arbetstillfällen och handelsmöjligheter mellan länderna. Vårt starka dansk-svensk-norsk-tyska team har den spetskompetens som krävs för arbetet, och vi ser fram emot att sätta igång projektet”, säger Mats Påhlsson, divsionschef ÅF Infrastructure.  

- Vi fick ett väl kvalificerat anbud från ÅF. Valet av ÅF ger oss möjligheten att inkludera högt kvalificerade experter i vår tekniska avdelning, när väl byggprojektet sätter igång på allvar efter tyska myndigheters godkännande, säger Henrik Christensen, Technical Director för Femern. Femern A/S ägs av den danska staten.
Rådgivningsavtalet har ett fastställt värde på 35 miljoner euro.