SJ satsar 9 miljarder på nya tåg

Tomas Oneborg/SvD/TT: SJ köper nya tåg. Arkivbild.

SJ redovisar en helårsvinst på 837 miljoner kronor för 2016, jämfört med vinsten på 625 miljoner kronor året före. Intäkterna steg till 9 336 miljoner, från 9 052 miljoner kronor. Antalet resenärer ökade med 2 procent och både kundnöjdheten och tågens punktlighet har ökat något det senaste året.

Nyheten i samband med årsresultatet på onsdagen var dock att bolaget ska satsa 9 miljarder kronor de kommande åren på nya tåg och fortsatt upprustning av de som i dag går i trafik. Omkring två tredjedelar av den summan beräknas gå till 30 nya snabbtåg som ska trafikera hela Sverige och även Oslo och Köpenhamn. Hastigheten på tågen blir runt 200 kilometer i timmen. 3,5 miljarder kronor satsas på upprustning av de befintliga X 2000-tågen och SJ:s nattåg.

Högre hastighet

De nya snabbtågen ska inte förväxlas med höghastighetstågen som enligt ett hett omdiskuterat förslag ska trafikera nya järnvägar från Stockholm och söderut. Om planerna genomförs kommer de tågen först om 10-15 år.

Vi tror och hoppas att det kommer höghastighetståg, säger SJ:s vd Crister Fritzon till TT.

När det rapporteras om SJ i medierna handlar det ofta om förseningar och dålig information till resenärerna. Crister Fritzon påpekar dock att stora satsningar gjorts under 2016 med ny hemsida och nya appar.

Det är ungefär 150 000 resenärer som åker med oss varje dag och de blir stadigt nöjdare. Målgruppen som vi har utmaningar med är gruppen som inte reser med SJ.

Nöjd minister

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) är nöjd med SJ:s satsning.

Tåget är ett bra transportmedel för framtiden, men det krävs mer investeringar i banorna, där vi tillfört nya medel, men också de som kör tågen behöver investera i bland annat ökad komfort för resenärerna. Därför är det oerhört glädjande att SJ gör den här satsningen, säger hon till TT.