Här tränas de blivande lokförarna

VTI:s godstågsimulator på Transportforum. Här provkörs sträckan mellan Tenhult och Forserum i Småland. Foto: Christer Wiik

Under Transportforum passade arrangören VTI på att visa upp sina avancerade tågsimulatorer som används professionellt i lokförarutbildningarna.

Från att ha varit dyra och komplexa system har simulatorerna i IT-åldern blivit betydligt billigare att tillverka och möjliga att använda i allt fler tillämpningar.  VTI är sedan flera decennier en världsledande utvecklare och brukare av fordonssimulatorer och har använt dessa bland annat för att studera bilförares beteenden i olika körsituationer. Samma teknik är även användbar i järnvägssammanhang och under senare år har VTI även tagit fram mycket avancerade järnvägssimulator som kan simulera lokförarens arbetsmiljö. Simulatorn kan byggas som allt från komplexa hyttmiljöer till enkla skrivbordsversioner eller lap-top installationer, allt beroende på aktuell tillämpning. Simulatorn kan användas för att visa hur det går till att köra ett lok vid marknadsföringsevenemang men också för utbildning av lokförare.

Längs med den simulerade körsträckan finns skyltning, signaler, med mera, som motsvarar innehållet i linjeboken och verkligheten. Stationerna har modellerats enligt data från Trafikverket och med hjälp av fotografisk information. Viss omgivning i form av bland annat hus, skog, broar och övergångar finns för att underlätta bankännedom. Simulatorsystemen är också anpassade efter signalsystemen, ATC, STM och ERTMS/ETCS.

All programvara har utvecklats av VTI och kan erbjudas professionella användare. Olika versioner av simulatorn används även av Bombardier, ProTrain, Mjölby och Järnvägsskolan samt lokförarutbildningen i Boden (TCC) och Nässjö (NässjöAkademin).Källa: VTI