BNSF och KCSM startar gränsöverskridande transporter till Mexiko

BNSF:s godståg anländer till Abo Canyon i USA. Foto: BNSF.

Den första december 2016 inleder amerikanska järnvägsbolaget BNSF Railway Company och Kansas City Southern (KCS) gemensam intermodal gränsöverskridande godstrafik mellan USA och Mexiko. BNSF:s nätverk, inklusive städerna Chicago och Dallas/Fort Worth, ansluts med flera mexikanska destinationer som också trafikeras av nygrundade Kansas City Southern de México.

Tågen kommer att färdas fem dagar i veckan. Därmed erbjuder de ett snabbare och konkurrensmässigt förmånligare alternativ till vägtransporter. Väntetiderna, köerna och tullprocedurerna för långtradare vid mexikanska gränsen är dubbelt så långa som för tågen med specifika klareringsavtal. Nordgående transporterna startar från Toluca, San Luis Potosí eller Monterrey i Mexiko till Dallas/Fort Worth eller till Chicago i USA. Sydgående trafik börjar från Chicago eller Dallas/Fort Worth International till Laredo i Texas eller till Monterrey, San Luis Potosí eller Toluca i Mexiko.

- Vi är mycket glada över att kunna samarbeta med KCS och erbjuda våra kunder ett nytt, effektivt och tillförlitligt sätt att få tillgång till några av Mexikos största storstadsmarknader. Denna nya service drar nytta av vår starka intermodala produkt och av KCS:s expertis söder om gränsen i syfte att öka effektiviteten i affärskundernas försörjningskedja till och från Mexiko, sade Katie Farmer, BNSF:s vice försäljningschef.

BNSF hör till de största järnvägsbolagen i USA, endast Union Pacific är större. Då BNSF och Union Pacific till största delen trafikerar samma geografiska område har de blivit varandras största konkurrenter. Kansas City Southern de México (KCSM), tidigare Transportación Ferroviaria Mexicana (TFM) , är namnet på ett järnvägsföretag i den nordöstra delen av Mexiko. KCSM ägs helt och drivs av Kansas City Southern. 

 

-