Strizh: nytt persontåg mellan Berlin och Moskva

Foto: RZD

Ett nytt persontåg börjar köra på sträckan Moskva-Berlin med start den 17 december, meddelar det statliga ryska järnvägsbolaget RZD. Strizh heter tåget som är det ryska ordet för fågelarten seglare. Tåget är utrustat med ett system för automatisk ändring av avståndet mellan hjuluppsättningarna, vilket minskar tiden för byte av spårvidd från den ryska standarden på 1522 millimeter till den mer smalspåriga europeiska spårvidden på 1435 millimeter. Enligt RZD är det första gången ett sådant automatiskt system används.

Det beräknas ta 20 minuter för Strizh-tåget att passera en specialutrustad växlingsanordning på Brests järnvägsstation i Vitryssland. Tidigare måste vagnarna lyftas av spåren för att ta bort en hjuluppsättning för en spårvidd och ersätta det med en annan anpassad för en annan spårvidd, och den processen tar vanligtvis omkring två timmar.

Som en följd kommer restiden mellan Moskva och Berlin minska med fyra timmar till 20 timmar och 14 minuter. Strizh kommer att köra två turer i veckan. Vagnarna har tillverkats av Talgo i Spanien.