T-banan till Nacka och söderort till tävling

Modellering av sträcka på tunnelbanan. Bild: Sweco Arcitetcts

Landstingets förvaltning för utbyggd tunnelbana är tillsammans med Sweco och Typsa en av tre finalister i kategorin ”Innovation in Rail and Transit” i 2016 års Be Inspired Awards.

Tävlingen belönar innovation och kunnande i infrastrukturprojekt och det är arbetet med digitala informationsmodeller i BIM och 3D-modellering som nominerats.

– Vi ska bygga en modern tunnelbana i en komplicerad miljö och för att lyckas beskriva hur det ska göras behöver vi använda teknik som ligger i framkant. Det känns verkligen motiverande att det arbete vi gör tillsammans med våra konsulter redan nu uppmärksammats och att vi kommit till final, säger Martin Hellgren, projektchef för utbyggnaden till Nacka och söderort i ett pressmeddelande.

Utbyggnaden av tunnelbanan från Kungsträdgården till Nacka och söderort är en del av den stora satsningen på utbyggd tunnelbana som görs av staten, landstinget, Stockholms stad, Nacka kommun, Järfälla kommun och Solna stad. Den nya sträckan är 11 kilometer tunnel helt i berg. Den kommer att gå under Saltsjön och en av stationerna på Södermalm blir en av de djupaste i världen - 100 meter under marken.

Be Inspired Awards har delats ut sedan år 2004 och bakom priset står mjukvaruleverantören Bentley. Representanter från Sweco och Typsa kommer, som en av tre finalister i kategorin ”Innovation in Rail and Transit”, att presentera projektet under finalceremonin i London den 1-3 november. Tio oberoende jurypaneler, bestående av ledande expertis från branschen, valde ut finalisterna bland mer än 300 bidrag från organisationer i 80 länder.