Nokia testade LTE-nät i Paris tunnelbana

Nokia genomförde LTE-testserien i Paris tunnelbana. Foto: Nokia

Thierry Sens, marknadschef för Nokias transportmarknadssegment, förklarade på årets InnoTrans att ett integrerat 4G LTE-nät är tillräckligt för kommunikation inom ett järnvägssystem. Nokia och RATP (Régie Autonome des Transports Parisiens) genomförde nyligen praktiska prov som visar att ett integrerat LTE-nät är tillräcklig för de meddelanden som behövs för att driva ett järnvägssystem.

 - Nätverket kan användas för all operativ kommunikation på ett tåg. Testresultatet är därmed ett viktigt bidrag i en nödvändig standardiseringsprocess. Enhetlig telekommunikationsteknologi såsom LTE, kan ställas inför både uppdragskritiska och icke-kritiska applikationer ifråga framtida kollektivtrafiksystem, sade Thierry.

Han ansåg att nu finns det en lösning på dagens uppsjö av olika nätsystem, inklusive digital radio, 3G, 4G och Wi-Fi-kommunikation, av vilka det finns hela 14 stycken enbart i Paris tunnelbanelinje nummer 14.

Linjen är helautomatisk och uppfyller alla RATP:s säkerhetskrav även om den opererar med hjälp av ett enda LTE-nät. Thierry påpekade att det är dock en fråga om frekvenser som ytterst bestäms av politikerna.

Förutom att tågdriften simulerades av testserien klarade LTE-nätet även videoöverföringar från tåg och plattformar, röstkommunikation mellan förare och ledningscentral, inklusive multimediainformation till passagerarna i tågen och på plattformarna samt inspektion av fordonsunderhåll. 

Enligt Thierry Sens visade dessa praktiska tester att med hjälp av ett enda kommunikationssystem såsom LTE, är det möjligt att köra alla nödvändiga praktiska användningar samt mobilt internet för passagerarna.

Den franska regeringen försöker hålla frågan levande genom framtida investeringar. Nationella fonden för Digital Society programmet delar ekonomiskt stöd till FoU-projekt för att kunna hitta en optimal lösning på problemet. Ett sådant järnvägsnätspecifikt projekt är exempelvis SvSTUF (System Transport Urban Future), som leds av Nokia med stöd av sju andra industripartners.