Bombardier tar miljardkontrakt i Storbritannien

Aventra-tåg. Ill: Bombardier/Wikimedia Commons

Järnvägsjätten Bombardier har fått ett kontrakt på 1,7 miljarder kanadensiska dollar för leverans av 660 järnvägsvagnar till den brittiska tågoperatören Abellio. Vagnarna kommer att tillverkas vid Bombardiers anläggning i Derby i Storbritannien. Kontraktet gör det möjligt för 1000 anställda att ha kvar sina jobb där, enligt La Presse Canadienne. Sedan rivalen Siemens 2011 snuvade Bombardier på det värdefulla kontraktet att modernisera Thameslink, har framtiden varit osäker för Bombardiers fabrik och företaget har sedan dess gjort sig av med 1400 av sina anställda i Storbritannien.

– Det här avtalet kommer att ge vår arbetskraft en stabil arbetsbörda på lång sikt framöver och kommer att stödja skapandet av många arbetstillfällen i den omfattande järnvägsleveranskedjan i Storbritannien, säger Marc-André Lefebvre, talesman för Bombardier.

Uppdragsgivare är järnvägsoperatören Abellio och kontraktet är en del av ett mer omfattande program för att förbättra järnvägskommunikationerna i regionen East Anglia.

Abellio har samtidigt skrivit kontrakt med schweiziska Stadler Rail om leverans av de återstående 383 vagnarna i investeringen, som totalt omfattar 1043 vagnar.

– Vi gör den största investeringen i järnvägssystemet sedan viktorianska eran, kommenterar Chris Grayling vid brittiska transportministeriet satsningen.

Bombardier räknar med att börja leverera vagnarna av modellen Aventra från och med 2019. Aventra är ett eldrivet tåg som uppges minska den genomsnittliga restiden med 10 procent i East Anglia. Fler sittplatser och gratis internet utlovas också.