Helsingborg Central nominerad till arkitekturpris

Foto: Tengbom / Felix Gerlach
Foto: Tengbom / Felix Gerlach
Foto: Tengbom / Felix Gerlach

Den internationella arkitekturtävlingen World Architecture Festival, WAF, har nominerat Helsingborgs Centrals nya entré till Världens byggnad 2016.

Byggnaden är ritad av arkitektbyrån Tengbom, och byggd med skiffer från Höganäsbaserade Nordskiffer och har av WAF uppmärksammas både i kategorin Small Project och Transport.

Samarbetspartnerna Tengbom Helsingborg och Nordskiffer är väldigt stolta och glada över den internationella uppmärksamheten.

– Den nya entrén, som stod klar i våras, är en modern och vacker byggnad i ljus Oppdal och grafitgrå Welsh Slate. Att entrén blivit nominerad till Världens Byggnad 2016 tror jag beror på kombinationen av en stilren och nyskapande design och naturmaterialen som valts, säger Mats Komét på Nordskiffer.

Efterfrågan av skiffer som tak- och fasadmaterial har ökat kraftigt de senaste åren. Det miljövänliga naturmaterialet syns allt oftare på både offentliga byggnader och privatbostäder i Sverige.

– Eftersom skiffer är ett slitstarkt och tåligt material passar det perfekt på en centralstation. Arkitekterna på Tengbom är väl insatta i naturmaterialets underhållsfria egenskaper samtidigt som de har öga för materialets möjligheter för nya lösningar. En kombination av modigt formspråk hos Tengbom, samt vår kunskap om kvalitetsskiffer, tror jag, är nyckeln till att projektet uppmärksammats av världsarkitekturfestivalen, säger Björn Jansson på Nordskiffer.

Vinnarna i kategorierna för Världens byggnad utses vid World Architecture Festival i Berlin den 16-18 november. Helsingborgs Centrals södra entré tävlar bland annat mot Brisbane Ferry Terminal i Australien, Chicago Place Station i USA och Hong Kong School of Architecture.