Sweco anlitas i Paris storsatsning

Foto: Pline

I Europas för närvarande största tunnelbanesatsning anlitas nu Sweco för att projektleda och detaljprojektera bygget av en av Paris nya tunnelbanelinjer. Kunden är den franska myndigheten Société du Grand Paris. Det är ett av Swecos största uppdrag hittills och ordervärdet uppgår till cirka 158 miljoner kronor. 

I uppdraget anlitas Sweco för övergripande projektledning och detaljprojektering av linje 17 med fem nya stationer. Sträckan blir en 20 kilometer lång tunnelbanelinje som ska länka ihop flygplatserna Le Bourget och flygplatsen Roissy-Charles de Gaulle och gå norrut från närförorten Saint-Denis till Le Mesnil Amelot.

Hela utbyggnaden av Paris tunnelbana innebär cirka 20 mil nya tunnelbanelinjer och 68 nya stationer. Satsningen förväntas leda till att antalet tunnelbaneresenärer ökar kraftigt samtidigt som den ska minska dagens trafikproblem och förbättra luftkvaliteten. Fokus ligger på att skapa nya förbindelser mellan stadens tätbebyggda förorter och effektivisera pendlingen. Den dagliga restiden förväntas minska med i snitt sju minuter per resenär.

Swecos uppdrag påbörjas i maj 2016. Den nya linjen beräknas ta emot sina första passagerare år 2024. Uppdraget utförs i ett konsortium som leds av Sweco Belgien.