Nya cementvagnar i drift i Storbritannien

Storbritanniens transportminister Andrew Jones närvarade när de nya cementvagnarna visades upp. Foto: Hope Construction Material

De första av en flotta på totalt 48 specialbyggda cementvagnar presenterades nyligen i Derbyshire i England i närvaro av Storbritanniens transportminister Andrew Jones. Vagnarna är byggda av tyska Feldbinder för  cementtillverkaren Hope Construction Materials och är en investering på en miljon pund. Hälften av vagnarna är nu i drift, medan de resterande väntas anlända från Tyskland inom kort.

Hope Construction Materias har tagit fram vagnarna i samarbete med leasingföretaget VTG Rail UK. Vagnarna har en kapacitet på 80 ton, mer än dubbelt så mycket som traditionella cementvagnar och de har även en kortare hjulbas, vilket bidrar till att minska buller.

– Dessa nya aluminiumvagnar är de lättaste i sin kategori med kraftigt ökade nyttolaster vilket innebär att färre tåg behövs för att uppnå samma årsvolym, säger Ian Shaw, marknadsdirektör på VTG Rail. Nyttolasten för varje tåg kommer att höjas med 500 ton till 1 850 ton och Hope räknar med att minska det totala antalet tåg för att transportera cement från 768 i 2015 till 627 år 2016.