Första KISS för ungerska järnvägar lämnade fabriken i Dunakeszi

Invigningsceremoni i Dunakeszi i Ungern. Ankomsten av nya KISS-tåg öppnar ett nytt kapitel i ungerska järnvägarnas historia, eftersom dubbeldäckenheterna kommer att förkorta restiderna avsevärt och de kan transportera upp till 600 passagerare per tåg. Foto: Stadler

Första KISS som producerats av Stadler för det ungerska statliga järnvägsbolaget MÁV rullades ut nyligen i samband med en ceremoni från Dunakeszi-fabriken, i Ungern.

Nu kommer tåget att genomgå nödvändiga typtester som krävs för kommersiell drift.

Enligt överenskommelsen mellan MÁV-START och Stadler, presenterades fordonet tillsammans med 10 andra enheter, som förväntas starta kommersiell service från och med februari 2020 i Budapest-förorterna Vác och Cegléd.

I början av 2021 anländer ytterligare 8 dubbeldäckare. Därmed trafikeras den ungerska huvudstadens förortslinjer helt av moderna elektriska tåg.

MÁV-START och Stadler tecknade ett ramavtal 2017 om leverans av upp till 40 enheter, som kan användas alltefter olika leveransavtal under de kommande 8 åren. Hittills har MÁV beställt totalt 19 enheter av de tillgängliga 40 tågen.

Dessa 155,88 meter långa, 2,8 meter breda och 4,6 meter höga KISS-enheterna kommer att bestå av sex vagnar med sittplatser för totalt 600 passagerare vilket innebär 50 procent fler jämfört med en enkeldäckare av samma längd.

Tågen kommer att vara utrustade med fyra toaletter, varav en är tillgänglig för personer med nedsatt rörlighet. Dessutom kommer det, enligt tillverkaren, att finnas gott om plats för fyra rullstolar, liksom tolv cyklar eller fem barnvagnar.