RZD tecknar MoU- avtal om bygget av en del av Belgrad – Budapest-linjen 

Serbiskt pendeltåg, av typ 711 Rusjanka. Foto: Srbija Voz

Ryska järnvägsoperatören, RZD, har tecknat ett samförståndsavtal (MoU) med den serbiska regeringen.  Avtalet avser byggande och konstruktion av järnvägsinfrastruktur i Serbien.

Kontraktet undertecknades i Belgrad i samband med ett möte mellan Rysslands president Vladimir Putin, generaldirektören för RZD och styrelseordföranden, Oleg Belozyorov, och serbiska statsrådets vice ordförande och ministern för byggande, transport och infrastruktur, Zorana Mikhailovich.

MoU-avtalet föreskriver leveranser av material och byggnadsarbete för andra etappen av ombyggnaden av det 40,4 kilometer långa delavsnittet mellan städerna Stara Pazova - Novi Sad.

Sträckan är en del av järnvägsförbindelsen mellan Belgrad och Budapest, som för närvarande moderniseras för hastigheter upp till 200 km/h.

Arbetet inkluderar byggande av elektrisk infrastruktur, arkitektoniska detaljer och anläggningar, energiförsörjning, samt reglering av vattendrag.

Enligt kontraktet kommer RZD International också att utveckla ett projekt för att rekonstruera och modernisera järnvägen till den montenegrinska gränsen. Avsnittet mellan Valjevo och Vrbnica, som är 120 kilometer långt, kan förlängas i framtiden.