SJ söker Fordonsingenjör inriktning projektledning

SJ för människor närmare varandra, varje dag. SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås. Koncernens 5400 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, Norge, liksom Skandinaviens huvudstäder och varje dag möts våra kunder och medarbetare på någon av våra 1500 avgångar från över 400 stationer. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg.

bild

SJ bedriver kommersiell trafik i egen regi med X2000 sedan början av 90-talet. X2000 är ett unikt fordonssystem som är mycket uppskattat av våra resenärer. I syfte att säkerställa att X2000 ska kunna fortsätta gå i trafik med hög komfort och tillförlitlighet även under de kommande åren, genomför SJ nu det mest omfattande och avancerade upprustningsprogrammet någonsin av en av sina fordonsflottor. Samtliga X2000-tågsätt upprustas genomgående såväl tekniskt som interiört och ges även en ny exteriör design. Det första tågsättet sattes i trafik i november 2021 och vi erbjuder nu en möjlighet att vara en del av det fortsatta arbetet med att modernisera ett av järnvägsveriges mest ikoniska fordonssystem för att kunna erbjuda ännu fler att resa med nya upprustade X2000. 

SJ söker nu en erfaren fordonsingenjör med tydlig inriktning mot projektledning och med ett brett fordonskunnande inom järnväg till rollen som projektledare för upprustningsprogrammet av X2000. 
Som Fordonsingenjör tillhör du Division Fordon, Teknisk Produktledning. Allmänt för en Fordonsingenjör ingår att förvalta och utveckla fordonssystem på ett kostnadseffektivt sätt under dess livscykel utifrån affärsmässiga förutsättningar och kundernas behov för att bidra till att uppnå SJs mål. Detta innebär bland annat att driva och leda strategiska frågor och projekt samt genomföra analyser. I arbetet ingår att ta hänsyn till bland annat driftekonomi och kvalitet samt fordonens trafik- och elsäkerhet 

Specifikt för denna tjänst är att i rollen som projektledare leda och driva upprustningsprogrammet av SJs X2000-flotta. 

Några av dina ansvarsområden; 
Att i rollen som projektledare leda projektet mot dess mål avseende omfattning, tid, kostnader och kvalitet i enlighet med projektets uppdragsspecifikation samt i enlighet med SJ:s projektledningsrutiner. Det inbegriper att övervaka och kontrollera projektets progress och leveranser samt att fokusera på projektintressenternas behov och prioriteringar. Då SJ har kontrakterat ett antal leverantörer för genomförandet av upprustningsprogrammet innebär rollen ett antal olika gränssnitt och mycket kontakt med SJs leverantörer inom programmet. 

SJ erbjuder en utvecklande roll i en framtidsorienterad organisation med tydliga mål och ambitioner. SJ befinner sig i ett spännande skede av intensiv förnyelse och utveckling på en helt fri och konkurrensutsatt marknad. 

Kvalifikationer 
Vi söker dig som är civilingenjör eller motsvarande och har erfarenhet av projektledning och förvaltning av komplexa projekt och system. Erfarenhet av järnvägsfordonsteknik är meriterande. Som person är du tekniskt intresserad, affärs- och kvalitetsorienterad, samt strukturerad, drivande, ansvarstagande och initiativstark. Då du i denna roll har många kontaktytor, vill vi att du är duktig på att samarbeta och bygga relationer samtidigt som du kan hantera affärsmässiga relationer. God svenska och engelska i både tal och skrift är ett krav. 

Rekryteringsprocess 
Vi ser gärna att du skickar in din ansökan så snart som möjligt dock senast 22 april. 
Vi jobbar med löpande urval och i den här rekryteringen samarbetar SJ med Jefferson Wells. Vid frågor är du välkommen att kontakta ansvarig rekryteringskonsult Tomas Löfgren, 08- 764 25 85 tomas.lofgren@jeffersonwells.se eller Anna Setterberg, 08-764 25 83 anna.setterberg@jeffersonwells.se 

SJ vet att mångfald ger fler perspektiv och ökar SJs konkurrenskraft. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrunder som vill vara med och bidra till ett inkluderande arbetsklimat. Varmt välkommen med din ansökan!

SJ