Specialist miljö och kvalitet

SJ för människor närmare varandra, varje dag. SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås. Koncernens 5400 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, Norge, liksom Skandinaviens huvudstäder och varje dag möts våra kunder och medarbetare på någon av våra 1500 avgångar från över 400 stationer. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg.

SJ befinner sig i ett spännande skede av intensiv förnyelse och utveckling på en helt fri och konkurrensutsatt marknad. På SJ har du möjlighet att påverka och utforma morgondagens hållbara resande.

Välkommen att göra skillnad på riktigt hos oss på SJ – årets grönaste varumärke 2020!

Har du ett stort intresse för miljöfrågor och tidigare arbetat med kemikaliehantering och miljökrav vid upphandlingar? Vill du bli en del av vårt nya kompetenscenter som håller på att implementeras och arbeta brett över hela SJ-koncernen? 

Specialist Miljö och kvalitet

Inom Fordonsdivisionen finns en grupp av specialister som arbetar med systemfrågor inom järnvägen för hela SJ-koncernen. Gruppen är en del av det kompetenscenter som Fordonsdivisionen utgör. I gruppen finns även en verksamhetsutvecklare. Nu är det dags för detta kompetenscenter att även ta över ansvaret för miljöfrågor relaterade till fordon, depå och underhåll så nu rekryterar vi en specialist inom miljö och kvalitet!  

Ansvaret för miljöfrågorna delegeras till olika chefer utifrån verksamhetsområde. Vi ser dock behovet av en specialist med kompetens inom relevanta områden som arbetar sammanhållande med systematiskt miljöarbete inom området fordon, depå och underhåll i SJ-koncernen samt även samordnar rapportering till SJ års- och hållbarhetsredovisning samt för myndighetsrapportering.

I dina arbetsuppgifter ingår bl a att vara kompetens och stöd gällande:

 • Frågor som rör bl.a. kemikalier, avfall, köldmedier, anmälnings- och informationspliktig verksamhet.
 • Miljökrav vid anskaffning, ombyggnad och skrotning av fordon, miljökrav vid upphandling av tjänster (underhåll, klottersanering, …),
 • Kvalitetssäkra områden i SJ miljölaglista som är relaterade till fordon och underhåll
 • Stöd till Strategi och verksamhetsutveckling i sakfrågor vid uppdatering av SJ-koncernens grundläggande miljöutbildning
 • Identifiera behov av revision samt planera och genomföra inom Fordons ansvarsområde
 • Miljöuppföljning av leverantörer inom underhåll, klottersanering etc
 • Stöd i miljöfrågor vid etablering och i driftsfas för upphandlad trafik
 • Genomföra förbättringsaktiviteter inom området (införa kemikaliehanteringssystem, uppdatera styrande dokument, ytterligare förbättringar av uppföljning av köldmedieläckage)

I rollen ingår även att vid behov delta i kvalitetsarbetet inom Fordonsdivisionen. Exempel på arbetsuppgifter är förbättringsarbete, processkartläggning, uppföljning och KPI.

Tjänsten är placerad på SJs fina huvudkontor på Vasagatan precis vid Centralstationen i Stockholm.

Vill du vara med i vårt arbete för framtiden? Delar du våra värderingar, att vara pålitlig, enkel, mänsklig och härlig i allt du gör? Då är du den vi söker!

Om dig

För att vara framgångsrik i rollen krävs att du har flera års erfarenhet inom relevant område samt har kompetens och förmåga att läsa in och omsätta myndighetskrav.  

Vi förväntar oss att du har:

 • Högskoleutbildning inom relevant område
 • Kompetens att genomföra riskbedömningar, och om du även kan genomföra miljöbedömningar är det meriterande
 • Förmåga att formulera sig i skrift på svenska

Som person är du drivande, nyfiken och har ett prestigelöst förhållningssätt. Du sätter relevanta mål och levererar resultat. Vi förväntar oss att du är kommunikativ med hög förmåga att samverka i grupp, både med interna och externa parter. Du är noggrann och van att självständigt planera och organisera ditt arbete på ett effektivt sätt, i samråd med andra när så krävs.

Ansökan

I den här rekryteringen samarbetar SJ med Jefferson Wells. Vid frågor är du välkommen att kontakta ansvarig rekryteringskonsult Tomas Löfgren, 08 764 25 85 tomas.lofgren@jeffersonwells.se eller Anna Setterberg, 08 764 25 83 anna.setterberg@jeffersonwells.se

Rekryteringsprocess
Vi jobbar med löpande urval så skicka gärna in din ansökan så snart som möjligt. 

SJ vet att mångfald ger fler perspektiv och ökar SJs konkurrenskraft. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrunder som vill vara med och bidra till ett inkluderande arbetsklimat. Varmt välkommen med din ansökan!