Civilingenjör med inriktning ILS till SJ

Vill du vara en del av Sveriges mest expansiva fordonsteam?

 

SJ befinner sig i ett spännande skede av intensiv förnyelse där vi nu gör stora investeringar i vår fordonsflotta.

Vi investerar i ett 30-tal nya snabbtåg som kommer att bli Sveriges modernaste. Vårt nya team Delta ansvarar för arbetet.

Vi söker en civilingenjör som har specifik kunskap och erfarenhet inom ILS-området och som vill bli en del av våra framgångsrika team som är med från början och säkerställer att vi tar nästa steg i en spännande framtidsbransch. När du kliver in hos oss blir du också en del av det kompetenscenter för järnväg som vi bygger inom SJ:s Fordonsdivision.

Din övergripande roll blir som fordonsingenjör med inriktning ILS inom enheten Teknisk Produktledning som är en del av SJs fordonsdivision i Stockholm. Enheten ansvarar för våra järnvägsfordon för persontrafik, från inköp till avveckling.

Ditt första uppdrag blir att, tillsammans med dina kollegor, genomföra de omfattande, utmanande och spännande upphandlingarna hela vägen till lansering. Din specifika roll i upphandlingsprojektet blir att ta helhetsansvaret som projektledare för ILS. På längre sikt ligger fokus på att på olika sätt medverka till att utveckla och förvalta våra fordon på ett kostnadseffektivt sätt under hela dess livscykel, utifrån kundernas behov och SJs mål kring säkerhet, kvalitet, ekonomi och hållbarhet.

Inom ramen för rollen har du en unik möjlighet att påverka, utforma och sätta tonen för morgondagens moderna och hållbara resande. Du kommer att ingå i en kompetent, stolt och framtidsinriktad verksamhet med många erfarna och generösa kollegor som vill vara med och bidra till din och ditt teams framgång. Om du vill göra en klimatsmart insats för vårt samhälle genom att och bygga upp förutsättningar för en bra kollektivtrafiklösning för framtiden är detta ett jobb för dig.

Vem söker vi?

Vi bygger nu upp kärnan i vårt team Delta och söker dig som har civilingenjörsexamen eller motsvarande. Du bör ha ett starkt intresse för teknisk utveckling och av att bygga framtidens klimatsmarta resande på järnväg. Vi söker självgående medarbetare som är innovativa och kreativa och som brinner för teknik i framkant.

Vi ser gärna att du har erfarenhet av följande

Du ska ha stor erfarenhet av ILS-arbete och teknisk systemutformning i form av kravspecifikationer med därtill hörande verifiering. Vidare har du bred kunskap inom ILS-området, med erfarenhet från underhållsberedning, driftsäkerhets- och LCC-analyser, underhållssystem, reservdelsförsörjning och teknisk dokumentation.

Du får gärna ha erfarenhet av ILS-området på beställarsidan. Det är meriterande med erfarenhet från fordonsindustrin och specifikt leveransprojekt av järnvägsfordon. 

Exempel på erfarenheter vi värdesätter:

• Ledarskapserfarenhet från större komplexa projekt
• Erfarenhet av att ställa, förhandla, uppfylla och följa upp avtalskrav i upphandlings- och genomförandefas
• Erfarenhet av arbete med LCC-modeller för järnvägsfordon och uppföljning av hur fordonsleverantören uppfyller processkrav samt kvantitativa LCC-krav med fokus på integration i designprocessen
• Gedigen teoretisk och praktisk erfarenhet av RAM och LCC
• Erfarenhet av att ta fram processer för att verifiera leveranser av tekniska system ur ett driftsäkerhetsperspektiv genom granskning av RAM- och LCC-data inom järnvägsbranschen
• Fordonstekniska frågor och underhållssystem

Personliga egenskaper

Du är van att arbeta i team, bra på att samarbeta och har god kommunikativ förmåga.
Som person är du driftig och tar gärna eget ansvar. Du är socialt kompetent och van att knyta samt vårda kontakter, gärna i internationella miljöer. Komplexa frågeställningar är inget du ryggar för och du förstår helheten såväl som detaljer. Du är prestigelös, nyfiken och generös i relation till dina kollegor och bidrar till stark förbättringskultur.

Du har mycket goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift.

Några av dina ansvarsområden  

Som ansvarig för ILS i ett av våra projekt koordinerar du resurser och aktiviteter inom området under projektets olika faser, från kravutformning och anbudsutvärdering, till uppföljning av leverantörens arbete och leveranser och senare introduktion av fordonet i trafik. Du jobbar tillsammans med andra inom området med bl.a. RAMS/LCC, reservdelar, dokumentation, utbildning, system- och fordonstester, validering och verifiering.

Efter leverans övergår arbetet i förvaltning och vidareutveckling av det fordonssystem du jobbar med. I detta ingår bl.a att följa upp fordonen ur ett ekonomiskt och affärsmässigt perspektiv, driva underhållsförbättringar och utveckla underhållsprogram samt arbeta med kravställning på underhåll, ombyggnader och upprustningar av fordon.

I arbetet ingår samarbete och kontakter såväl med svenska som internationella leverantörer och resor i arbetet förekommer.