Punktligheten för järnvägen i oktober 91,6 procent

Punktligheten för medeldistanstågen backade med 1,9 och för långdistanstågen med 4,5 procentenheter. Foto: Trafikverket

Under oktober ankom 77 713 av 84 170 framförda persontåg sin slutstation i rätt tid, vilket gav en punktlighet på 91,6 procent. Totalt gjordes 925 673 stopp för på- och avstigning längs Trafikverkets spår mellan Riksgränsen och Trelleborg.

Årets oktober ser både till punktlighetsutfall och störningsorsaker i mångt och mycket ut som höstmånader brukar göra. Det innebär att det likt september främst varit säsongstypiska händelser som lövhalka, hastighetsnedsättningar på grund av tidskritiska banarbeten och inte minst spårspring som haft en negativ påverkan på punktligheten.

– Vi kan inte nog påminna om att spårspring är farligt, förbjudet och har stor påverkan på punktligheten. Bara under oktober drabbades över två tusen persontåg av merförseningar på minst tre minuter - enbart på grund av obehöriga i spår. Även om vi sätter upp stängsel, monterar hajtänder och pyramidmattor så måste också attityderna förändras. Här har vi som bransch tillsammans med övriga samhället helt klart jobb kvar att göra säger Roberto Maiorana, chef för verksamhetsområde Trafik.

Jämfört med september förbättrades punktlighetsresultatet för kortdistanstågen med 0,3 procentenheter, medan medeldistanstågen backade med 1,9 och långdistanstågen med 4,5 procentenheter.

I jämförelse med oktober-månader sedan 2013 är årets utfall 0,6 procentenheter bättre än genomsnittet. Sett till volym avgick färre tåg i är jämfört med rekordåren före pandemin. Sedan 2013 har antalet framförda tåg under oktober varierat från knappt 75 000 (2013) till 86 322 (2018).