Italien elektrifierade järnvägen mellan Conegliano och Belluno

Järnvägsstationen i Conegliano, Italien. Här kan man byta till tåget mot Venedig. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: Lucam91

Punktligt inför nya sommartidsplanen invigdes nyligen linjen Conegliano – Belluno. Därmed är nu Venedig och Belluno anslutna genom en direktförbindelse med elektriskt drivna tåg, vilket öppnar dörren till Dolomiterna och Cortina d ' Ampezzo.

Från måndag till fredag ​​kommer det att finnas 13 förbindelser mellan Venedig och Belluno, varav åtta är direktförbindelser - vilket sparar 12 minuter - och fem med ett tågbyte i Conegliano. Det gör ännu små förändringar även på lördagar, söndagar och helgdagar.

De nya direktförbindelserna mellan Venedig och Belluno utförs nästan uteslutande med de nya elektriskt drivna Pop-tåget med mer än 300 sittplatser och upp till 230 ståplatser.

Dessa tåg är en del av serviceavtalet som undertecknades av regionen Veneto och tågbolaget Trenitalia för leverans av 78 nya "gröna" tåg när det gäller konsumtion och återvinning av material, varav 47 Rock- och 31 Pop-tåg. Investeringskostnaden uppgick till mer än 660 miljoner euro.

Elektrifieringen av den 47 kilometer långa rutten kostade däremot 55 miljoner euro och är en del av det övergripande elektrifieringsprogrammet RFI för rutterna till Veneto-bassängen och Belluno-ringen, till ett totalt värde av över 200 miljoner euro. Arbetet är också av strategisk betydelse med tanke på vinter-OS 2026 i Milano/Cortina.